Op, naar Irak! Verslag van een demonstratie vóór de oorlog in Irak

Op zaterdag 15 februari 2003 demonstreerden Irakese vluchtelingen in Nederland vóór de oorlog [van George Bush] in Irak, terwijl de linkse vredesbeweging ertegen protesteerde. Ik schreef een verslag over deze paradox.

Vandaag worden er in 350 steden en 75 landen demonstraties gehouden tegen de oorlog in Irak. De organisator van de demonstratie in onze hoofdstad Amsterdam, het Platform tegen de Nieuwe Oorlog, verwacht zo’n 55.000 demonstranten. Waar komt dat irrationele verzet toch vandaan? ‘Links’ Nederland vat de oorlog tegen Irak op als een oorlog tegen het Iraakse volk. George Bush – die rotzak – geeft niks om mensen, maar wil zichzelf verrijken met olie en meer Lebensraum verwerven voor Het Amerikaanse Volk. De waarheid dat de Verenigde Staten een oorlog gaan voeren tegen het fascistische regime van de dictator Saddam Hussein wordt door onze linkse socialisten niet geaccepteerd.

Praten helpt niet

Vraag maar aan Neville Chaimberlain, die in 1938 vanuit München terugkeerde naar Londen met een vodje papier waar Hitlers handtekening onder stond. Duitsland was zich namelijk aan het herbewapenen, maar de Nazi-dictator verzekerde de bezorgde Chaimberlain dat dit geenszins een agressief doel had. Groot-Brittannië slikte Hitlers leugens als zoete koek. Kort daarna volgde al de annexatie van Oostenrijk. Hitler had met ‘praten’ namelijk de tijd kunnen kopen om Duitsland sterk te maken voor oorlog.

Deze zogenaamde appeasement-politiek is hetgeen waar men vandaag voor demonstreert. De logica erachter? Nou, we moeten Saddam geven wat hij wil en dan stopt hij vanzelf met het plegen van misdaden. Gelukkig volgt de regering van George Bush dezelfde strategie die ook Churchill van begin af aan al had willen toepassen: ga niet praten met een dictator, maar druk hem met militair ingrijpen de kop in.

Tegendemonstraties

Abdul Azak, woordvoerder van de Iraakse Verenigingenraad Nederland, zegt dat Saddam de grote vredesdemonstraties zal gebruiken voor eigen propaganda. „De Iraakse TV zal de demonstratie niet alleen laten zien als een protest tegen de oorlog, maar vooral als een daad van solidariteit met het Iraakse bewind”. Volgens Azak zal het aantal doden, dat een inval van de VS veroorzaakt, beduidend lager liggen dan de slachtoffers die Hussein de afgelopen tijd onder zijn eigen bevolking heeft gemaakt. In Den Haag werd daarom een tegendemonstratie gehouden vóór de oorlog in Irak. Door Irakezen dus.

„Laat Saddam zijn Karwei afmaken, zeg ‘Nee’ tegen de oorlog!”

Ons eigen socialistische gespuis acht zich superieur genoeg om te weten dat we geen oorlog moeten voeren. We moeten net als Chaimberlain de fout maken om te denken dat een dictator vanzelf ophoudt zolang je hem zijn zin maar geeft.

Wanneer je een echt sociaal mens bent en je jezelf solidair verklaart met het Iraakse volk – in plaats van met de Iraakse fascisten – dan ben je vóór de oorlog. De honderden organisaties die vandaag zogenaamd tegen de Amerikaanse oorlogszucht demonstreren, hebben die eigenlijk niet een geheime politiek agenda? Want met een oorlog tegen Irak zou de macht van rationeel rechts wel eens kunnen toenemen. En dàt is waar sociaal links natuurlijk tegen wil demonstreren.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s