Protestmars op het Mercatorplein: Verslag van een hatecrime

De Marokkaan Driss Arbib rende met een mes op een blanke politieagent af. Doel: hem zijn strot afsnijden. Gek genoeg weten Marokkaanse organisaties de omstandigheden zo te verdraaien, dat zij deze politieagent een racist en een moordenaar noemen. Arbib zou ‘slachtoffer’ van een raciaal gemotiveerde moord zijn, een hatecrime zoals ze in Amerika zeggen.

De betrokken diender trok namelijk—uit pure zelfverdediging welteverstaan—zijn dienstwapen en schoot op de romp van Arbib. Een agent in opleiding leert namelijk om in een noodsituatie niet op de benen, maar op het makkelijkst te raken oppervlak te richten. Hierdoor is de kans op een voltreffer het grootst, want niet alleen de veiligheid van de agent, maar ook die van onschuldige omstanders staat voorop.

Protestmars

Het incident leidde ertoe dat de gemoederen in de Marokkaanse gemeenschap hoog opliepen. Alsof zij reeds wachtten op een (in hun ogen) goede reden om te demonstreren, ging men afgelopen zaterdag 16 augustus de straat op. Georganiseerd door het ‘Comité tegen zinloos politiegeweld en discriminatie’ liep een protestmars vanaf het Mercatorplein door Amsterdam. Misschien bedoelden ze ‘Zinloos comité tegen zinvol politiegeweld’ , want wie rende er nou met een mes op een agent af? Dit is namelijk zeker geen geval a la Rene Steegmans, de jongen uit Venlo die door een Marokkaan werd doodgeschopt na te zijn opgekomen voor een oudere mevrouw. Arbib is hier niet het onschuldige slachtoffer, maar zelf dader. En de agent deed zijn werk.

Een sportvliegtuigje vloog over de menigte heen met de reclameboodschap „De politie had gelijk”. En dat klopt. Waarschijnlijk is het vliegtuigje een actie van het Oud Strijders Legioen (OSL), dat wel vaker vliegtuigjes inhuurt. Zoals ook bij de laatste anti-Amerika demonstratie op de Dam in Amsterdam (zogenaamd was men tegen de oorlog in Irak – een excuus om de straat op te gaan).

De Internationale Socialisten, leden van Neerlands meest radicaal linkse organisatie, draaiden als gewoonlijk 180 graden om zich solidair te verklaren met de Marokkaanse racisten. Een spreker van de IS vertoonde een sterk staaltje etnische zelfhaat en beweerde dat Nederlanders zich maar eens moesten aanpassen en bewijzen dat ze niet discrimineren. Wat betekent zo’n uitspraak nou in deze context? Dat een agent zich voortaan maar moet laten neersteken?

Rellen

De Nederlandse staatstelevisie repte met geen woord over de rellen, die na afloop van de demonstratie plaatsvonden. Ja, het NOS-journaal meldde zaterdag kort dat er drie relschoppers waren gearresteerd. In feite waren het er zes, terwijl de ME opdracht had zich op de achtergrond te houden. Ze grepen pas op het laatste moment in.

Wat echter verzwegen werd in de nieuwsuitzending, is dat er welgeteld 20 ME-busjes met ME-ers zijn ingezet om de relschoppers onder controle te krijgen. Een 50-tal demonstranten liet een spoor van vernielingen achter, journalisten zijn geslagen, ruiten ingegooid en auto’s vernield. AT5 vermeldt nog wel het volgende:

„Hoewel de demonstratie zonder problemen was verlopen, liep het na afloop op sommige plaatsen in de stad toch uit de hand. Enkele groepjes jongeren trokken de buurt door en lieten een spoor van vernielingen achter. Zo sneuvelden vele ramen en werden auto’s vernield.”

En volgens de reacties van mensen die persoonlijk aanwezig waren, is dat nog zwak uitgedrukt.

Opvallend

Op de website van De Jonge Journalist noemt men de berichtgeving omtrent de demonstratie zeer eenzijdig:

„Er wordt wel elke keer vermeld dat de politie, de LPF, Balkenende II, en de Nederlandse burger discrimineert en stigmatiseert. Maar dat veel islamitische jongeren vrouwen lastigvallen in treinen, homoseksuelen worden aangevallen en worden bespuugd door dezelfde Marokkanen, daar hoor je deze middag niks over.”

Ook liepen er opvallend weinig vrouwen mee in de demonstratie. Zaten die misschien gedwongen thuis? Demonsteren is zeker een mannentaak in de Islam… Over discriminatie gesproken.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s