Waarom studenten links zijn

Op het [lang geleden opgeven] forum werd eens een discussie gevoerd over waarom studenten altijd links zijn. Misschien handig om te weten, maar die „student” wordt later ook uw „minister” of iets dergelijks. Zolang de meerderheid van studenten op GroenLinks blijft stemmen, heeft rechtse politiek natuurlijk geen schijn van kans.

„Het is de linkse consensus op de universiteit waar ik ondertussen flink van over mijn nek ga. In mijn visie is een universiteit er om kennis te vermeerderen en toe te passen in de maatschappij zodat we vooruitgang kunnen boeken. In plaats daarvan lijkt het vooral om het constant herhalen van de linkse dogma’s te gaan.

De natuurwetenschappen moeten er nu ook aan gaan geloven: elk jaar moet verplicht twee weken aan ‘ethische kwesties’ besteed worden (lees: linkse dogma’s als kernenergie is fout). Ik vraag me wel af of de rest van de wereld onze normen en waarden bevallen. Zo ja dan is dat ons enig overgebleven exportproduct.”

Zo verwoorde een rechtse student (bekend van ons forum onder het pseudoniem ‘Raptorhavik’) zijn frustratie over de linkse sfeer die rond alle Nederlandse universiteiten hangt. Rechtse studenten zijn zeldzaam, want in deze kringen krijgt GroenLinks al jarenlang de grootste steun. Toen Fortuyn zijn debut maakte in Rotterdam, stemden zelfs allochtonen verhoudingsgewijs nog vaker op Pim dan autochtone studenten. Is het soms een taboe rechts te zijn?

Volgens een andere rechtse student, kan de aanhang van linkse denkbeelden onder studenten als volgt worden verklaard:

„De oorzaak dat studenten meestal erg links zijn, is volgens mij dat studenten uit milieus van hoger opgeleide middenklassers en arbeiders komen naast het feit dat veel onderwijspersoneel ook erg links is. In de cultuur die in die kringen heerst staan o.a. de volgende dingen voorop:

1. Links denken is superieur;

2. Wij zijn hoger opgeleid, dus eigenlijk superieur, dus moeten we links zijn.

Nu worden studenten in het algemeen (veel) later volwassen dan de meeste andere mensen. Dat betekent dat ze tot ver in de twintig manipuleerbaar door en beinvloedbaar blijven voor kinderlijke gedachtengangen als de bovenstaande. Maar gelukkig zijn niet alle studenten links, dus er is hoop. Bovendien worden veel studenten – als ze eindelijk eens volwassen worden – vaak een stuk rechtser, valt me op.

Het doorbreken van de linkse hegemonie op universiteiten zal voor ons voorlopig nog niet mogelijk zijn, denk ik. Misschien kunnen we studenten op een andere manier in contact brengen met rechts gedachtegoed. Discussieavonden organiseren ofzo.”

Er is iets voor te zeggen dat studenten uit een linkse hoek komen. Maar er is meer aan de hand. De marxistische indoctrinatie begint al vroeg op de middelbare school, jonge leerlingen zijn erg vatbaar voor de emotionele argumten van links. Objectieve, rationele argumenten worden verworpen. „De VVD wil de rijken rijker en de armen armer, links is tenminste sociaal en wil de armen helpen,” heb ik zelf nog meegekregen van lessen maatschappijleer op het vwo.

Volgens ex-student Francisco is er nog een andere reden dat studenten links zijn:

„Ik denk dat er nog een reden is. Zelf heb ik ook gestudeerd (geschiedenis, HBO docenten opleiding) en wat ik zelf gemerkt heb is dat er hier in Nederland bijna geen studiemateriaal te krijgen is met een rechts standpunt. Jazeker, er zijn genoeg rechtse intellectuelen, maar de meeste en beste zitten aan de overkant van het grote water (Amerika). Als klassiek liberaal en ik aangewezen op Amerikaanse boekhandels, anders zit ik al snel met een boek in de hand dat de geschiedenis vanuit het Marxisme benaderd. Sinds de 60-er jaren is de linkse visie definitief de dominante geworden en dat betekent dat er geen ‘markt’ is voor media (boeken, tijdschriften, e.d.) met een ander standpunt. Aldus werd mij meesmuilend meegedeeld.

Toen ik voor mijn literatuurlijst aan kwam zetten met klassiek liberale of conservatieve schrijvers hadden de prof’s daar nog nooit van gehoord. Ludwig von Mises, Ayn Rand, Hayek, Thomas G. West, Thomas Sowell, David Mayer, Paul Johnson… Ze hadden er nog nooit van gehoord en erger: er waren profs bij die boeken die ze niet kenden gewoon weigerden! Natuurlijk ging ik dan naar iemand anders maar helemaal vlekkeloos liep dat niet altijd. Het kwam voor dat ik aan een geschiedenis prof John Locke’s theorie van bezit moest uitleggen, omdat hij die simpelweg niet goed begreep! Het is maar waar je interesse naar uitgaat…

Het zal heel wat jaren gaan duren voor het links monopolie op de ‘waarheid’ hier in Nederland doorbroken gaat worden. Zolang Media, Politiek, en ‘de intellectuelen’ bewust of onbewust de Marxistische dogma’s nog accepteren ben ik niet optimistisch.”

Gezien de recente bedreiging aan ons adres van de heer Abou Tansim al Muzjahid („over tien jaar zijn hier 5 miljoen moslims en is er voor jullie rechtse mislukkelingen geen plaats meer in Nederland, vol is vol”) moeten we haast maken. Help de man in de straat en steun hem op academisch niveau. Gelukkig zijn diverse actiegroepen al achter de schermen bezig met de voorbereiding van de rechtse revolutie.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s