Wel of geen afstand nemen?

Islam voorkomt dat moslims betere moslims worden

Mogen we moslims vragen om afstand te nemen van aanslagen gepleegd door moslimterroristen? Na iedere aanslag wijst het belerende vingertje dat we dat niet mogen. Het zou moslims stigmatiseren. Volgens die logica hoeven katholieken geen afstand te nemen van schandalen in de Kerk. En moeten Noren ophouden afstand te nemen van Breiviks terreurdaden. Stel je voor dat het ze zou stigmatiseren.

Neem dan een voorbeeld aan voormalig Minister van Justitie van Noorwegen, Anne Holt. Zij riep na Breiviks daden alle Noren op de hand in eigen boezem te steken. Ze verklaarde publiekelijk dat Breivik één van ons is. In de Wall Street Journal schreef ze:

„Anders Breivik is de som van het leven dat hij onder ons heeft geleefd, […]. Het is in onze cultuur waarin deze man is geëvolueerd van een verlegen en beleefde jonge jongen in een ijskoud monster […].”

Anne Holt zei niet dat Breivik geen echte christen was. Ze zei niet dat Breiviks aanslagen daarom niets met het christendom te maken zouden hebben. Ze zei ook niet dat Breiviks daden niets met westerse cultuur te maken hadden. Integendeel. Holt toonde met haar mea culpa een staaltje zelfkritiek dat we na Parijs en Brussel nog nergens bij moslims zagen.

Maar moslims zien dat anders. Islamitische terreur ligt niet aan islam, maar aan discriminatie. Discriminatie door wie eigenlijk? Door alle niet-moslims natuurlijk. En daar neem ik afstand van, want door zelfkritiek onmogelijk te maken, voorkomt islam dat moslims betere moslims worden.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s