Trump de verlosser

Donald Trump is de laatste muur tussen Amerikaanse democratie en een Clinton-dictatuur

Waarom zouden zij die aan de macht zijn zich gewillig overgeven aan democratische verkiezingen? Waarom zouden de heersende elites zich schaapachtig onderwerpen aan de wil van het volk? Het antwoord is: dat doen ze niet. In het belang van militaire en economische continuïteit—en voor hun eigen, financiële bestwil—kunnen elites het een volk simpelweg niet toestaan zichzelf democratisch te regeren.

Gezien vanuit dit elitaire standpunt kunnen de ongeïnformeerde keuzes van het volk de natie van het ene op het andere moment in catastrofe onderdompelen. Tegelijkertijd zou een volksopstand binnen eigen grenzen ongetwijfeld de vijand uitnodigen om daarvan te profiteren. Daarom dient wat we democratie noemen vaak enkel om het volk koest te houden, terwijl het de elites een rookgordijn biedt om hun louche zaakjes achter te verbergen.

Maar elites maken ook fouten. Alhoewel het waar is dat een beter geïnformeerde elite—de corporate adel en de financiële royalty—inderdaad vaak weet wat het beste is voor het land, zijn ze niet perfect. Van tijd tot tijd maken heersende elites verblind door persoonlijke belangen hun eigen catastrofale fouten. En wanneer ze dat doen, storten ze hun volkeren met zich mee in de afgrond.

In Amerika zijn de elites begonnen neer te kijken op de mensen die middels belasting en productieve arbeid het merendeel van hun welvaart hebben gegenereerd: de (blanke) middenklasse. Sterker nog, eerder dit jaar verkondigde een prominent ‘conservatief’ magazine National Review dat blanke arbeiders „moreel onverdedigbaar” zijn en het verdienen „te sterven”. De middenklasse is zich goed bewust van het feit dat ze wordt verstoten.

Sinds de Kennedy Immigration Act werd aangenomen in de jaren zestig van de vorige eeuw hebben golven immigratie het gezicht van Amerika’s toekomst veranderd. Met inmiddels één op vijf inwoners van de VS die thuis een buitenlandse taal spreekt, en terwijl blanke gezinsgrootte in snel tempo krimpt in vergelijking tot die van immigranten en minderheden, lijkt het er inderdaad op dat de blanke middenklasse aan het sterven is, maar de heersende elites hebben al lang besloten daar niets aan te doen.

Zodoende is nu de tijd rijp dat de onderdrukte middenklasse opstaat en haar rechtmatige toekomst opeist. Trump, een practical man of action, leent ze zijn stem. Hij is hun verlosser, degene die ze voor hun historische zonden van slavernij, racisme en oorlog vergeeft. Hij is degene die ze zal helpen groenere weiden te vinden waar de Amerikaanse Droom weer haalbaar wordt.

Donald Trump is de underdog-kandidaat die de Republikeinse partij, de GOP, met succes heeft gekaapt om zijn race te steunen. Dat alleen toon zijn historische gave. Het is dan ook geen wonder dat de corporate media op zo’n kwaadaardige manier zijn begonnen het volk te waarschuwen voor de gevaren van ‘populisme’. Trump is Hitler, zeggen de duurbetaalde journo’s, en Hillary Clinton is de arme kleine Anne Frank—alleen racisten zouden niet op haar willen stemmen!

Maar in de tussentijd stapelt zich het bewijs op dat de machthebbers meer dan bereid zijn om zelf hun eigen opvolgers te benoemen—geheel ondemocratisch. Zoals Wikileaks bewijst, verstuurde de huidige campagnemanager van Hillary Clinton, John Podesta, op 29 oktober 2008—zes dagen voor de verkiezingen—een memorandum naar toenmalig senator Barack Obama over de samenstelling van zijn personeel, waaraan hij toevoegde:

“Normaal gesproken zouden deze beslissingen na de verkiezingen gemaakt kunnen worden, en idealiter na de benoeming van een Nationale Economische Adviseur, maar het zijn, natuurlijk, geen normale tijden.”

Barack Obama wist al dat hij president ging worden zes dagen voordat het Amerikaanse volk zijn stem uitbracht. Als dat geen doorgestoken kaart is, wat dan wel? Het is echter niet alleen een Amerikaans probleem. Overal in het Westen bevindt de democratie zich in een jammerlijke staat. Elites die de kluts kwijt zijn hebben ten koste van het volk hun egoïsme omarmd. Westerse democratie is een betekenisloze ceremonie geworden.

Om haar te redden, moeten we handelen. Komende verkiezingsdag, op 8 november, heeft het Amerikaanse volk een laatste kans om in opstand te komen en haar elites als in een aardverschuiving omver te werpen. Maar kiezen ze ervoor dat niet te doen, dan kunnen ze maar beter beginnen oefenen heil Hillary! te roepen bij de inhuldiging van de Keizerin.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s