Zonder vrijheid van meningsuiting regeert de willekeur

Wie bepaalt er eigenlijk hoe Mohammed eruit ziet? En als je niet weet hoe de profeet van de moslims eruitziet, hoe moet je het dan nalaten hem te tekenen? Het is een misvatting dat alleen kwaadwillenden met opzet tekeningen van Mohammed zullen maken. Zonder vrijheid van meningsuiting regeert juist de willekeur. En dan kunnen moedwillige agressors een algeheel verbod op alle vormen van persoonsafbeeldingen opeisen.

Hoe dat kan? Nou, stel je voor dat je een blank meisje van vijf jaar bent. Je hebt op school tijdens het knutseluurtje een tekening gemaakt. Het is niet duidelijk of het nu Abraham of Sinterklaas is. Trots wandelt het kind met de tekening in de hand naar huis. Onderweg loopt ze langs een groepje moslimjongens. Zij zien de tekening en reageren als bij donderslag met woeste haat en agressie: Het onschuldige kind zou Mohammed getekend hebben!

In werkelijkheid was het een tekening van haar bebaarde opa. Maar het meisje krijgt toch een schop in de maag en een vuist in het gezicht. Ze blijft bewusteloos liggen.

Ik herhaal de vraag daarom nog een keer: Wie bepaalt er eigenlijk hoe Mohammed eruitziet? Als niemand weet hoe Mohammed eruitziet, kan men het ook niet verbieden de profeet te tekenen. Zouden we dat wel doen, zouden we het tekenen van de profeet verbieden, dan moeten ook alle tekeningen van Abraham en Sinterklaas verboden worden, ook van alle opa’s met baarden en voor de zekerheid ook van alle andere persoonsafbeeldingen.

Vrijheid van meningsuiting, alsook de vrijheid jezelf creatief te uiten, is nodig om willekeur te voorkomen, want als we niet weten hoe Mohammed eruitziet, dan zouden we alle afbeeldingen van de Koning ook moeten weghalen. Een willekeurige gek zou de beeltenis van Zijne Majesteit pardoes voor Mohammed kunnen aanzien. Om geweld te voorkomen moeten dan ook alle beelden van Jezus verdwijnen. Immers, gelijke behandeling! Als moslims geen Mohammed mogen afbeelden dan christenen ook geen Jezus.

Zo kunnen kwaadwillenden iedere afbeelding van een mens als grond aangrijpen om geweld te gebruiken. Dan loopt u het risico te worden belaagd in de supermarkt, omdat uw zoontje een grappig gezichtje op een melkpak heeft getekend. Misschien wordt u wel onthoofd.

Zonder vrijheid van artistieke uitdrukking kunnen álle afbeeldingen van personen door kwaadwillenden als verboden ‘Mohammedafbeeldingen’ worden aangezien. Schijnbaar legitimeert dit bruut geweld. En schijnbaar heb je dan het recht met doorgesnoven woede de fotograaf of de tekenaar aan te vallen. En schijnbaar steunt het overgrote deel van de bange burgerbevolking dit overheersersrecht nu al, in de laffe hoop zelf niet te worden aangepakt.

Pin by M Cumings on All things Dutch | Amsterdam, Central station, Station
Gezicht van een blanke man aan de gevel van CS Amsterdam. Is het Mohammed? Hoe lang mogen blanken nog beelden van zichzelf hebben?

Zonder vrijheid van meningsuiting wint de agressor de macht. Deze agressor zal regeren met willekeur, net zolang tot alle afbeeldingen van personen in heel Europa zijn verwijderd. En laat dit nu net in het kader van een algeheel cultureel uitwisprogramma passen—een plan om de herinnering aan een ooit autochtone bevolking uit te wissen.

Hoe lang denkt u nog dat de vele beelden op het Centraal Station van Amsterdam hun ‘witte’ gezichten mogen behouden? Racisme, natuurlijk. Bovendien, wie zegt dat het Mohammed niet is? Zonder vrijheid van meningsuiting kan een kwaadwillende de beelden doodleuk kapotslaan, want het zou wel eens de profeet kunnen zijn geweest.

Gelooft u mij niet? Drukt u dan de bovenstaande smiley-tekening af en hang deze voor uw raam. Durft u dat niet meer, omdat uw multiculturele buren de tekening misschien voor Mohammed zullen aanzien? Dan bent u al machteloos. Dan heeft de onderdrukker al gewonnen. Dan bent u een slaaf.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s